Міжнародна діяльність ІФНТУНГ в умовах карантинних заходів

У час карантинних заходів Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, дотримуючись усіх правил, постійно працює над виконанням своїх освітніх, наукових і міжнародних зобов’язань. Однак, дещо інакше, ніж зазвичай: вся міжнародна діяльність ІФНТУНГ ведеться тепер онлайн. За період карантинних обмежень університет не припиняв спілкування з міжнародною науковою спільнотою та не згорнув жодної міжнародної програми. Відзначимо, що такі онлайн способи реалізації проєктів певною мірою мають свої переваги: все відбувається, як заплановано (наукові зустрічі, конференції, обговорення актуальних тем з представниками університетів з інших країн, поширення інформації), крім відряджень і поїздок, а це, в свою чергу, економить кошти, які можна спрямувати на купівлю додаткового обладнання.

Протягом останнього року в університеті втілюють чимало актуальних для сьогодення транскордонних проєктів, серед яких:

  • Проєкт «Відновлення енергії з твердих побутових відходів (ТПВ) з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні (EnyMSW)», який фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна  2014-2020. Координатор – проректор М. О. Карпаш. Наш університет в проєкті виступає партнером. Координатори - Технічний університет Клуж-Напока, Університетський центр в Байа-Маре (Румунія), другий партнер - Технічний університет в Кошице (Словаччина). Результати проєкту, в перспективі, допоможуть вирішити проблеми із накопиченням сміття, а головне - підвищать енергоефективність у транскордонному регіоні. В рамках проєкту EnyMSW в університеті нещодавно відкрили лабораторію визначення питомої теплоти згоряння ТПВ, яка, до слова, є першою на території Західної України, де будуть визначати енергетичний потенціал твердих побутових відходів.
  • Проєкт «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY), який фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна  2014-2020. Координатор – проректор М. О. Карпаш. Розроблений з метою підвищення ефективності роботи провідних університетів (ІФНТУНГ; Технічний університет в Кошице, Словаччина; Університет Мішкольца, Угорщина; Технічний університет Клуж-Напока, Північний університетський центр в Байа-Маре, Румунія) у межах транскордонного регіону HUSKROUA задля подолання наслідків зміни клімату завдяки енергоефективності. У рамках проєкту в університеті  встановлено систему моніторингу споживання енергетичних ресурсів.
  • Проєкт «Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій».  Координатор проєкту – завідувачка кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Л. Є. Шкіца. Проєкт передбачає створення Центру інноваційного розвитку, оснащеного сучасними цифровими засобами виробництва при ІФНТУНГ. Це дозволить креативній студентській молоді та мешканцям Івано-Франківщини реалізовувати власні інноваційні проекти.
  • Проєкт «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної і культурної спадщини на транскордонній території Румунії та України». Координатор проєкту –  професор кафедри геодезії та землеустрою М. М. Приходько. Серед основних напрямів реалізації – це реконструкція Геологічного музею ІФНТУНГ, просування 50 історичних та історико-культурних об’єктів Івано-Франківської області.
  • Проєкт «Регіональний центр навчання та моніторингу впливу електроустановок на навколишнє середовище – CRIMIGE». Координатор - завідувач кафедри екології Ярослав Адаменко. Основна мета проєкту – реалізація спільної екологічної підготовки та інформаційної кампанії про вплив електроенергії на навколишнє середовище на основі обміну дослідженнями, досвідом та практикою.

Так само не припинялись й міжнародні обміни практиками студентів, конференції студентів і молодих вчених тощо. Більше у сюжеті:

Українська