Мандри онлайн

Незвичайне змагання відбувається сьогодні в стінах Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Тут у дуже незвичний спосіб відзначають День європейської співпраці. З цієї нагоди в Центрі дистанційного навчання зібрались студенти, які зголосилися взяти участь в онлайн-змаганні між ІФНТУНГ, Сучавським університетом ім.Штефана чел Маре та Одеським національним політехнічним університетом. Власне, це гра, але дуже пізнавальна: щоб долучитися до неї, потрібні неабиякі знання з історії краю. Адже командам учасників пропонуються світлини, які ілюструють репрезентативні місця Прикарпаття, Сучавського повіту й Одещини. На їх основі треба написати есе чи історію – такий собі «путівник» уявної подорожі. Погодьтеся: це до снаги тільки ерудованим і креативним.

Втім, у здібностях своїх вихованців організатори акції сумнівів не мають, як і в перспективах подальшої транскордонної співпраці. Її фундамент було закладено під час візиту в ІФНТУНГ представницької делегації з Румунії, що започаткував співпрацю ЗВО із Сучавським університетом ім.Штефана чел Маре. Першим кроком партнерів став виграний грант ЄС на реалізацію проєкту із розвитку транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної і культурної спадщини на транскордонній території Румунії та України. Про нього у своєму зверненні до учасників нинішньої акції згадав перший проректор ІФНТУНГ О.М.Мандрик. Вітаючи колег і студентів від імені ректора ІФНТУНГ Є.І.Крижанівського та всієї університетської спільноти з Днем європейської співпраці, він наголосив, що керівництво ІФНТУНГ докладає всіх зусиль до вчасного й добросовісного виконання проєкту.

Власне, тут уже розпочалась його реалізація. Керівник проєкту, проф. кафедри геодезії та землеустрою  М. М. Приходько, розповідає, що вже закуплено відповідне обладнання (3D принтери й квадрокоптери) для виконання низки непростих завдань. По-перше, йдеться про популяризацію  об’єктів історико-культурної спадщини Прикарпаття, які досі не мали розробленої промоційної продукції – таких було обрано 50. Планується їх 3D-сканування зсередини та ззовні задля подальшого дослідження, створення сайту, який міститиме всі зібрані дані, знімання відеороликів, а відтак  - укладання віртуальних 3D-турів для всіх зацікавлених історією України мандрівників: відвідавши Івано-Франківщину онлайн, вони зможуть прокласти собі маршрут і для офлайн-подорожі. Також популяризувати наш край будуть брошури та буклети про музеї та історичні пам’ятки Прикарпаття.

До речі, в їх переліку тепер буде й Геологічний музей ІФНТУНГ, який готується приймати відвідувачів - зараз тут триває масштабна реконструкція. Після його модернізації сюди зможуть потрапити гості з інших країн.

Окрім того, проєкт передбачає взаємне проведення тренінгів для представників турагентств і туроператорів за участю румунських та українських фахівців.

Пандемія COVID-19 триватиме не вічно, тож одного дня мандрівники знову вирушать у подорожі. Й хочеться вірити, що на мапі їхніх планів обов’язково буде Прикарпаття. А наразі юні віртуальні «гіди» й «туристи» знайомлять одне одного з рідними краями й разом відзначають День європейської співпраці.

Українська