Кадровий бум на ринку енергоаудиту

Саме так охарактеризував ситуацію на ринку енергоаудиту в Україні координатор проєктів німецького товариства  GIZ  Україна Артур Денисенко перед учасниками курсів «Підготовка енергоаудиторів для роботи з фондом енергоефективності» за освітньою програмою підготовки фахівців  із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель і споруд в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Представник німецьких партнерів, які нещодавно долучились до проекту ІФНТУНГ спільно з Державним Фондом Енергоефективності з сертифікації енергетичної ефективності та обстеження енергетичних систем, підкреслив, що серед пріоритетних напрямів німецько-української співпраці  є й енергоефективність:

  «Одним з компонентів діяльності GIZ є створення ринку енергоаудиту не лише громадських, але й житлових споруд та підготовка енергоаудиторів для Фонду енергоефективності. Більше того, на прохання Уряду України GIZ розробив національну програму підготовки енергоаудиторів, яка б функціонувала й після завершення проєкту. Адже на новоствореному ринку енергоаудиту України склалась парадоксальна ситуація:  є фінансовий ресурс, бракує кваліфікованих фахівців. Сьогодні фонд енергоефективності має понад 2 млрд. грн. За нашими підрахунками, для забезпечення енергоефективними технологіями всього житлового фонду України – а це близько 190 тис. будинків, може бути створено 75 000 робочих місць на ринку унергоаудиту, серед яких енергоаудитори, проектанти, архітектори, будівельники, монтажники.

Для навчання енергоаудиторів ми залучили ЗВО, де були атестаційні комісії з сертифікації фахівців з енергоефективності будівель. 33 навчальні заклади взяли участь у перепідготовці, серед них – й ІФНТУНГ. Відбувся тренінг для 98 тренерів, які в подальшому могли передавати свої знання і практичні навички».

«Ми дуже зацікавились можливістю співпраці з  GIZ, - зізнається проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ та голова атестаційної комісії з сертифікації фахівців з енергоефективності будівель Максим Карпаш. – Адже метою вивчення нашої програми є формування у слухачів необхідних професійних знань та вмінь з енергоресурсозбереження, енергоефективності та охорони довкілля при проектуванні та термомодернізації будівель на основі комплексного системного підходу до аналізу об’ємно-планувальних, конструктивних та інженерно-технічних рішень, освоєння технологій проведення енергетичної сертифікації,  енергоаудиту та оцінки фактичного технічного стану інженерних мереж існуючих будівель з розробкою економічно-доцільних засобів підвищення їхньої енергоефективності. Фактично проведення курсів забезпечує професорського-викладацький склад кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики. Доц. кафедри Андрій Яворський, Ігор Рибіцький та Віталій Цих успішно пройшли навчання на базі міжнародного центру  GIZ й отримали сертифікати. Крім того, німецькі партнери безкоштовно передадуть нам вартісне обладнання для практичних занять з проведення енергоаудитів в рамках проекту. Унікальність запропонованої GIZ програми полягає ще й в тому, що він адаптований для роботи з багатоквартирними житловими будинками, в яких створено ОСББ». 

Варто зазначити, що програма курсу «Підготовка енергоаудиторів для роботи з фондом енергоефективності» триває три тижні, складається з очного та заочного навчання та завершується складанням іспиту, і за умови успішної здачі – одержанням сертифікату.

То чому ж навчають на курсах? Енергоаудитор повинен вміти надавати кваліфіковану допомогу і консультації та представити результати для голів ОСББ з роз’ясненнями, рекомендаціями тощо, щоб останні могли подати заявку до Фонду енергоефективності, який, як відомо, покриває частину витрат на впровадження енергоефективних технологій. Вони повинні допомагати ОСББ при подачі заявок до Фонду енергоефективності., розробити сертифікат енергоефективності, як того вимагає Закон України «Про енергетичну ефективність будівель». До проведення практичних занять зі слухачами були залучені тренер GIZ та розробник програмного забезпечення та алгоритму проведення енергоаудиту Сергій Наскальний  та представник Фонду енергоефективності Тарас Оборонов.  

Актуальність наповнення освітньої програми та відповідна матеріально-технічна база ІФНТУНГ гарантує високі стандарти викладання передбачених для енергоаудиторів дисциплін. Ну й варто пам’ятати, що енергоаудитори отримають сертифікат, який дозволить їм не лише навчати, але й займатись підприємницькою діяльністю.

 
Українська