Знайти себе

Вже 17 років Норвегія допомагає гідно знайти себе у цивільному житті звільненим у запас українським військовослужбовцям і членам їхніх родин в рамках  проєкту «Україна-Норвегія», який за цей час став наймасштабнішим на території України. 

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу проєкт реалізовується уже шостий рік поспіль, за цей час ми маємо уже близько 300 випускників і багато успішних історій.

Зважаючи на карантинні обмеження, цьогоріч навчання слухачів виглядає дещо по-іншому, ніж зазвичай, але це не стало перешкодою в опануванні нових знань і навиків. Так, за два попередні місяці слухачі курсів уже опанували онлайн різні навчальні платформи й отримали достатню теоретичну та практичну базу. Викладач дисципліни «Фандрейзинг і пошук актуальних грантів», доцент Артур Воронич поділився своїм досвідом як цікаво й ефективно організувати практичне заняття: «Під час дистанційного навчання виникає проблема,  як провести практичні заняття. Але з розвитком технологій відеозв’язку ми не тільки можемо спілкуватися онлайн, але і спільно працювати в режимі реального часу. Так, на нашій дисципліні ми проводили практичні вправи по написанню логіко-структурної матриці та основних елементів проєкту за допомогою окремих кімнат на платформі ZOOM, де спочатку слухачі групами обговорювали та виконували завдання, а потім презентували для всіх в загальній кімнаті. Також під час одного із занять ми використали онлайн версію Бізнес гри Business Canvas Cards Game розробленої учасниками проєкту в рамках програми Creative Spark спільно з університетом Ковентрі (Великобританія)».

Цікаво й інтерактивно проходять заняття з дисципліни «Механізми власної справи». Викладач курсу, професор Святослав Кісь розповідає, що під час занять слухачі вирішують економічні задачі та шукають оптимальні рішення: «На кожному онлайн занятті ми моделюємо умови реального бізнесу та намагаємось спільно знаходити рішення для підприємців, які базуються як на теорії економіки та менеджменту, так і на успішних практиках підприємницької діяльності».

Так, завдяки сучасним технологіям і творчому підходу викладачів нам вдалось не тільки реалізувати професійну перепідготовку, а й розпочати психологічну адаптацію.

Своїми позитивними враженнями від навчання ділиться слухач курсу «Підприємництво та лідерство» Назарій Кішак. Чоловік каже, що курси допомагають йому не тільки адаптовуватись до цивільного життя, а й ставати успішним. Незважаючи на те, що заняття проходять онлайн, він дуже задоволений навчанням: «Для себе з курсів я почерпнув дуже багато: правильно формулювати думки, будувати команду, писати проєкти, раціонально використовувати свій час, дізнався багато про управлінські та юридичні аспекти власної справи – все це ті навики, які потрібні для ветеранів».

Загалом за період навчання учасники вже отримали чимало знань з таких предметів: основи підприємництва, управління проєктами, фандрейзинг, інформаційні технології, ділова англійська мова, а також практичні навики у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики.

Більше дивіться у відеосюжеті:

Українська