За робототехнікою - майбутнє

На світовому ринку робототехніки Україна зараз займає далеко не провідні позиції. В лідерах – Японія, Німеччина. Саме їм належить майже половина всієї роботизованої продукції. Натомість у вітчизняних конструкторів зоряний час іще попереду. Можливо, одного дня українську робототехніку виведуть на нові висоти нинішні учасники спеціалізованих гуртків, а можливо – хтось із… студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Саме на це спрямовують свої зусилля співробітники Навчально-наукового центру професійної підготовки і практики ІФНТУНГ спільно з кафедрою комп’ютеризованого машинобудування (КМВ) Інституту інженерної механіки ІФНТУНГ.  Доцент кафедри й за сумісництвом директор ННЦППП Анатолій Панчук поділився найсвіжішою новиною Центру:  робот-маніпулятор фірми «Kuka», який тут працює і який не має аналогів на Прикарпатті, отримав найновіше ліцензійне програмне забезпечення від компанії RoboDK (Монреаль, Канада), яке в тестовому режимі буде введено у навчальний процес. Це дасть можливість готувати в ІФНТУНГ висококваліфікованих спеціалістів, які згодом впроваджуватимуть використання промислових роботів на виробництві. Анатолій Георгійович пояснює:

- Автоматизація виробничих процесів - це пріоритет в роботі наших підрозділів, проте для повної гармонії не вистачало промислової роботизації, матеріально-технічної бази, практичного досвіду і знань. Ми вирішили змінити ситуацію: придбали робота, опановуємо принципи і прийоми роботи з ним. Якісь прості рухи, прості операції можемо програмувати вже зараз. Але промисловий робот - це складна техногенна система, в якій переміщення, як правило, відбувається по шести осях, до якої можуть додаватися інші прилади та інструменти. Тому для їх ефективного функціонування потрібна спеціальна програма. У світі таких небагато і практично всі вони платні. Саме таку програму нам надала компанія RoboDK, за що ми їй дуже вдячні, особливо менеджеру Flore Cachera. Вона уможливить впровадження надзвичайно цікавого курсу з промислової роботизації для наших студентів. В першу чергу, для студентів спеціальності КМВ.

Наскільки це важливо для майбутніх фахівців, легко зрозуміти з переліку функцій, які виконує подібна техніка. Роботам до снаги будь-які складні операції –3D-друк, зварювання, ремонт газопроводів, сканування літальних апаратів… Перелік може бути дуже довгим, але суть одна: на сучасному виробництві роботи – надійні помічники людини. Тож, аби готувати спеціалістів, які відповідатимуть потребам сучасного ринку праці, Навчально-науковий центр професійної підготовки і практики ІФНТУНГ, за ініціативою Анатолія Панчука, започатковує тісну співпрацю з фірмою «RoboDK» - однією з провідних світових робототехнічних лабораторій, напрацювання якої дають можливість в рази підвищувати ефективність використання високоточного обладнання.

 

Українська