За підтримки USAID ІФНТУНГ готуватиме фахівців для сфери відновлюваної енергетики України

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу виграв ґрант від USAID Проєкту енергетичної безпеки на впровадження нової бакалаврської програми з інженерії відновлюваної енергетики. Днями обидві сторони в онлайн режимі підписали Ґрантову угоду і вже 10 червня приступили до реалізації проєкту.

Останніми роками в Україні спостерігається значне збільшенням кількості об’єктів відновлюваної енергетики, яке, в свою чергу, потребує фахівців на належному професійному рівні підготовки, тому впевнено можна сказати, що освітня програма «Інженерія відновлюваної енергетики» розроблена на вимогу часу. Однак, незважаючи на затребуваність цієї професії, практично жоден університет в Україні не готує фахівців для сфери відновлюваної енергетики – існують тільки «адаптовані» освітні програми, які не повністю відповідають вимогам індустрії. Тому, першочергове завдання проєкту «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики» -  допомога у вирішенні проблеми кадрового забезпечення сфери відновлюваної енергетики. 

Обґрунтовуючи потребу в реалізації цього проєкту, гарант освітньої програми, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, професор Максим Карпаш каже: «У нас серйозні наміри щодо впровадження програми, бо бачимо потребу в цьому. Так,  профільні компанії, які працюють у секторі ВДЕ, постійно перебувають у пошуку додаткового навчання для власного персоналу, бази кадрів для побудови довготривалих проєктів. Цей чинник також обмежує прихід великих іноземних інвестицій у цю сферу в Україні. Крім того, цей проєкт буде реалізовуватись в Івано-Франківську – для міста та регіону ВДЕ має шанси стати точкою росту, враховуючи низький рівень індустріалізації, екологічні міркування та зростаючу потребу в енергії. Також ми хочемо дати приклад хорошої освітньої програми у регіональному університеті, залучити більше дівчат в інженерні науки, зокрема енергетику, адже у нас створено філіал ініціативи #STEMgirls». Окрім того, ІФНТУНГ має чималі напрацювання у цій сфері. Так, в університеті з 2015 року функціонує екосистема у сфері відновлюваної енергетики: навчання енергоаудиторів, функціонування наукового містечка «Нова Енергія», надання послуг з енергоаудиту, дослідження сфери відновлюваної енергетики в Івано-Франківській області, напрацювання за міжнародними проєктами у сфері ВДЕ.

Проєкт «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики» стартував 10 червня 2020 року і триватиме до 9 червня 2021 року. За цей час передбачено: вдосконалення розробленої освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» в частині змістовного наповнення дисциплін (освітня програма розроблена, отримано понад 20 відгуків від стейкхолдерів, пройшла усі внутрішні процедури в університеті);  промоційна кампанія нової освітньої програми; вдосконалення технічного забезпечення; створення пілотних проєктів студентів у сфері ВДЕ в Івано-Франківській області; поширення кращих практик проєкту (запропонована модель функціонування освітньої програми може бути перетворена у макет та запропонована для реплікації у інших університетах України).

Довідково. USAID Проєкт енергетичної безпеки працює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством для підвищення енергетичної безпеки України, трансформації енергетичного сектору країни у сучасний, орієнтований на ринок та інтегрований з ЄС фактор зростання. Мета Проєкту - посилення енергетичної безпеки України через паралельні інвестиції у сектори електроенергії, газу, централізованого теплопостачання та відновлюваної енергії. Дізнатися про Проєкт більше можна на офіційній сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/usaidesp/

 

 

Українська