Енергетичний розвиток, екологічний стан, спільні проєкти: науковці й керівники ОТГ спільно працюватимуть над розвитком громад

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу завжди виступав партнером для органів місцевого самоврядування у програмах розвитку об`єднаних територіальних громад (ОТГ). Багато в чому теперішні успіхи громад зумовлені хорошим й ефективним контактом між фахівцями університету та керівництвом ОТГ.

Протягом кількох днів науковці університету – проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш і доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Ігор Рибіцький, проводили зустрічі з головами Тисменецької, Тлумацької, Зеленської ОТГ Прикарпаття - Тетяною Градюк, Ігорем Петруком та Володимиром Феркаляком. Представники обох сторін вели предметні розмови про ті проблеми, у розв’язанні яких університет може допомогти місцевим громадам. Так, йшлося про енергетичний розвиток громади, підвищення рівня енергетичної свідомості, вирішення екологічних проблем, перепідготовку та підвищення кваліфікації тощо.

Фахівці університету відзначили, що Івано-Франківська область має всі можливості для того, щоб стати енергоефективним центром нашої держави. Однак, щоб це реалізувати, ОТГ потрібно вирішити низку важливих питань: споживання енергії, облік витрат на енергоносії, запровадження заходів із забезпечення енергоефективності тощо. Наш університет є провідним ЗВО щодо зниження енергоспоживання й має чималі наукові напрацювання, якими готовий поділитися з ОТГ задля вирішення назрілих проблем.

Додамо, що в енергетичній сфері ІФНТУНГ і зазначені ОТГ спільно працюють не вперше. Фахівці університету розробили для Тлумацької і Тисменецької ОТГ План дій сталого енергетичного розвитку та адаптації до змін клімату до 2030 року, в якому детально розписані всі заходи зі зменшення використання традиційних видів енергетики у житловому, муніципальному, а також у промисловому секторах.

На зустрічі сторони також обговорювали можливості участі в міжнародних  ґрантових конкурсах для залучення позабюджетних коштів. Науковці університету сприятимуть реалізації проєктів і виступатимуть з проєктними ініціативами та пропозиціями для покращення умов життя на місцевому рівні. За їхніми словами, чималий потенціал має тут Зеленська ОТГ, яка є однією з найбільших за площею і єдина в області, що має державний кордон з Румунією. З останньою університет має тісну співпрацю, спільно реалізовуючи міжнародні проекти, серед останніх - «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (спрямований на подолання наслідків зміни клімату завдяки енергоефективності та  забезпечення сталого розвитку територій через співпрацю) та «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» (полягає у розвитку та підтримці інноваційної співпраці, що спрямована на пом’якшення наслідків змін клімату в межах транскордонного регіону RO-UA, для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності).

Українська