Діаманти університету

Тиждень, що розпочався в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу потужною Міжнародною конференцією «Нафтогазова енергетика – 2019», завершився сьогодні урочистим засіданням, на якому було одночасно підбито підсумки цього масштабного форуму й відзначено наукові здобутки колективу ІФНТУНГ.  Для нього День науки – завжди особливе свято, а зараз воно набуває дедалі глибшого сенсу, з огляду на специфіку закладу. Адже, як слушно зауважив ректор університету Євстахій Крижанівський, вітаючи учасників засідання, галузь, до якої дотичний ІФНТУНГ, безпосередньо стосується майбутнього  держави:

- Україна здобула незалежність, коли  в енергетичному балансі  на 60% первинними енергоносіями були нафта і газ. Зараз це 40%, але все одно серед первинних джерел це найбільший відсоток, відтак справа, якою ми займаємося –  визначальний чинник енергетичної безпеки й рівня добробуту наших громадян. Рівень розвитку кожної держави характеризується рівнем енергетичних ресурсів, які  споживаються на одного її жителя. Якщо за  100 років населення планети зросло в чотири рази, то споживання енергоресурсів на одну особу – більш як у 20 разів! І щоб вирішити проблеми, які є в цій площині, потрібні дуже серйозні наукові дослідження.

Ті із них, що виконуються в ІФНТУНГ, стосуються надзвичайно важливої сфери життя людства, яка, власне, визначає його перспективи. І ця наука майбутнього залежить і від дослідників з досвідом, і від їхніх вихованців, які щойно зараз заявляють про себе першими фаховими розвідками під орудою своїх наставників. Що це означає, найкраще ілюструє цифра в 30% нашої молоді, яка виїжджає щороку за кордон у пошуках самореалізації. ІФНТУНГ робить все можливе, аби берегти цей інтелектуальний потенціал для України. Частина його соціальної стратегії – створення умов для формування й становлення молодих науковців на Батьківщині. Тому сьогодні керівництво університету подякувало студентам, які посіли призові місця на міжнародних, всеукраїнських студентських конкурсах, конгресах та конференціях і  Всеукраїнській студентській олімпіаді у 2018/2019 навчальному році; їхнім наставникам; а також науковцям університету, які досягли високих результатів у своїй діяльності. З нагоди Дня науки вони були нагороджені грамотами й грошовими преміями.

Проректор  з наукової роботи ІФНТУНГ  Ігор Чудик підкреслив, що їхні здобутки є важливим внеском у скарбничку  підтвердження університетського національного статусу й зауважив, що цього року таких успішних молодих науковців виявилося вдвічі більше, аніж у 2018 р.

Але колектив не збирається зупинятися на досягнутому.  Директор  Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики і екології  Богдан Тершак, вітаючи колег, сказав:

-Всі ми, хто працює й вчиться в університеті, який має стосунок до гірничих спеціальностей, пам’ятаємо, що найтвердіший мінерал у світі –  алмаз. Але для того щоб він став діамантом, його треба огранити. Найпростіші діаманти мають 57 граней, але найкращі у світі –  61 грань. Оці 4 грані додати туди дуже непросто. Сподіваюсь, що ми разом із вами зуміємо додати ті 4 грані до нашого університету, щоб він засяяв, як найкращий діамант.

 

 

 

Українська