В ІФНТУНГ розпочався ярмарок… вакансій!

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за ініціативи та організації університету та  Міського центру зайнятості вперше розпочав роботу ярмарок вакансій. Варто одразу зазначити, що такі заходи в Івано-Франківську – місті, де багато закладів вищої освіти та який справедливо вважають студентським,  не новина. Вони регулярно відбуваються за організації Міського центру зайнятості і стають дедалі популярнішими серед працедавців та студентських спільнот. Частими гостями загальноміських ярмарок вакансій були й студенти ІФНТУНГ, бо ж  основним питанням для молодих людей, які закінчують навчання, стає питання працевлаштування.

 

Проте, цьогоріч ІФНТУНГ вирішив провести ярмарок вакансій в рідних стінах. Такий підхід продиктований, по-перше,  пріоритетністю програми ІФНТУНГ щодо сприяння працевлаштуванню випускників; по-друге, реалізацією програми дуальної освіти й, по-третє, орієнтацією працедавців на інженерні спеціальності. На думку організаторів, ярмарок може бути надзвичайно корисним для студентів не лише випускних курсів, але й для друго-, третьо- і навіть першокурсників. Про це, звертаючись до присутніх, говорили й ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, й перший проректор Олег Мандрик:

 «Фірми та підприємства мотивуватимуть студентів до навчання, надаючи їм можливість якомога швидше почати професійний розвиток та .зрозуміти, які саме компетенції підвищуватимуть їхнюконкурентоспроможність на ринку праці. З іншого боку, роботодавці матимуть нагоду підібрати та вишколити для себе «готового» працівника, якого можна одразу брати на роботу. Час для ярмарку вибрано теж невипадково, бо вже в грудні близько тисячі магістрів полишать alma mater та вирушать в самостійне професійне життя».

Серед потенційних працедавців до ІФНТУНГ завітали: Західноукраїнська компанія інженерних мереж, АТ «Івано-Франківськгаз», Геофізичне управління  «Укргазпромгеофізика»,  АТ «Укргазвидобування», Держгеонадра України НАК «Надра України» ( ДП «УКРНАУКАГЕОЦЕНТР»), ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго»,  Софтекс-ІФ, аутсорсонгова компанія «Ваш бухгалтер»,  житлова компанія «Аксіома», будівельна компанія "Blago developer", ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», ПРАТ «Івано-Франківськцемент», Івано-Франківський обласний центр  з гідрометереології, ДП ВО «Карпати», ДП Західсервіс ТОВ «Газсервіс-Станіслав», ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГМБХ», АТ «Локомотиворемонтний завод», ПРАТ «Івано Франківськтуризм», АТ Укрпошта (Івано-Франківська дирекція),  ТОВ Центр розвитку дітей та батьківства «Розумник», ТОВ «Бівібілоджік», рекрутингова компанія «Seleсt», ТзОВ «Eлекс»  (Eleks IF), «ТеплоКрам», готель «Надія», Міський центр зайнятості, МЖК «Експрес 24», Івано-Франківський міський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги й ін.

Доц. Андрій Юрич, заступник відповідального секретаря приймальної комісії ІФНТУНГ, один з організаторів заходу, вважає, що користь ярмарку вакансій в стінах технічного університету полягає в тому, що акцент серед роботодавців зроблено на інженерні спеціальності, фахівців з яких у широкій палітрі готує ІФНТУНГ. А те, що такий захід зараз на часі, свідчить велика кількість студентів та фірм й підприємств, які зголосились взяти в ньому участь.

Директори інститутів, які прийшли на ярмарок зі своїми студентами, відзначають, що загальні тренди кадрового дефіциту інженерних фахівців торкнулись й Прикарпаття. Левова частка підприємств та фірм, що ярмаркують в ІФНТУНГ, належать до нафтогазової та будівельної галузі, промисловості. Великий попит є й на економічні спеціальності, наприклад, бухгалтерів.

Ми послухали думку по обидві сторони омріяної роботи. Ось на що розраховують працедавці від молодого спеціаліста:

  • Ми зацікавлені працевлаштувати інженерів-електриків, будівельників, монтажників. Але це мають бути фахівці, які розуміють, що таке електрика, як функціонують електромережі, як споруджуються нафто- і газогони. Ми мотивуємо працівників, але за умови їхньої якісної роботи та постійного розвитку потенціалу (Західноукраїнська компанія інженерних мереж, на ринку праці з 2008 року);
  • На наше підприємство студенти ІФНТУНГ – електрики, механіки, фахівці з контрольно-вимірювальних приладів, приходять на практику відповідно до програми «Практика на робочих місцях». Забезпечуємо гуртожитком на безоплатнимодноразовим харчуванням на день. Передбачені для кращих студентів одноразові премії. Тож маємо змогу до них приглянутись, кращих працевлаштовуємо. (ТОВ «Карпатнафтохім);
  • Наша фірма планує запросити на роботу трьох інженерів. Освітній потенціал ІФНТУНГ в галузі геології знаємо добре. У нас працює багато ваших випускників. Готові запропонувати гідну кар’єрну драбину і зарплату, але за гідну роботу. Нам не потрібен баласт, нам потрібні просунуті інженери, які знаються на нових технологіях й методиках. (Геофізичне управління  «Укргазпромгеофізика» АТ «Укргазвидобування»).

Роботодавці мали можливість презентувати свої підприємства, інформувати студентів про потребу в кадрах, умови та режим роботи, оплату праці. Випускники ж могли задати питання, які їх цікавлять. Подібні заходи дають можливість молоді, котра найближчим часом постане перед питанням пошуку роботи, прослухати інформацію безпосередньо від потенційних роботодавців, озвучити свої запитання та навіть заповнити анкети з перспективою на працевлаштування. 

 

 

Українська