В ІФНТУНГ працюють над створенням системи моніторингу споживання енергетичних ресурсів для будівель університету

 Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу з жовтня 2019 року реалізовує проєкт «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (NET4SENERGY), який націлений, в першу чергу, на те, щоб навчити провідні університети транскордонного регіону HUSKROUA ефективно управляти енергетичними ресурсами на інституційному рівні задля подолання змін клімату. 

Впровадження проєкту передбачає низку заходів і дій, зокрема: створення власних планів дій із енергозбереження, пілотних установок на відновлюваних джерелах енергії із реальною економією для закладу тощо. Так, відповідно до плану реалізації проєку на кафедрі енергетичного  менеджменту і технічної діагностики (ЕМ і ТД) розпочато монтаж пілотної системи моніторингу споживання енергетичних ресурсів. Про особливості цієї системи розповідає доцент кафедри ЕМ і ТД Андрій Яворський: «Оскільки кафедра займає третину будівлі 9-го корпусу університету, відповідно існує унікальна можливість змоделювати систему моніторингу, яка дозволить отримати реальні дані по споживанню електричної та теплової енергії, холодної та гарячої води. Окрім того, в кожному навчальному приміщенні буде відбуватися моніторинг основних показників мікроклімату – температури і вологості повітря, концентрації вуглекислого газу. Окремою складовою системи моніторингу буде метеорологічний модуль, що дозволить відслідковувати температуру та вологість зовнішнього повітря, напрямок і швидкість вітру, атмосферний тиск, інтенсивність сонячного випромінювання, значення і тренд зміни атмосферного тиску та величину атмосферних опадів». Загалом система моніторингу створюється на базі smart-пристроїв енергомоніторів українського компанії smart-MAC (https://smart-mac.com/).  Усі отримані дані в процесі моніторингу доступні для перегляду в режимі реального часу на будь-якому пристрої (ПК, планшет, смартфон) і зберігаються для подальшого аналізу у хмарному сховищі. Веб-додаток системи дозволяє зручно представляти дані моніторингу з прекрасною візуалізацією.

Додатковим бонусом, який реалізується в процесі створення системи моніторингу є те, що паралельно проводиться реконструкція інженерних мереж на кафедрі ЕМ і ТД.

Відзначимо, що протягом календарного року після розгортання пілотної системи моніторингу, отримані дані по фактичному енергоспоживанню дозволять оцінити питомі теплові характеристики будівлі, визначити фактичну енергопотребу для забезпечення нормативних показників мікроклімату в приміщеннях будівлі, оцінити раціональність і тренди споживання енергоносіїв. Також такі дані допоможуть оцінити реальний ефект після впровадження енергофективних заходів  для зменшення споживання енергоресурсів в будівлях університету.

«Неможливо керувати тим, що не вимірюється – істина енергетичного менеджменту» - саме таким принципом керуються на кафедрі ЕМ і ТД.

Загалом план реалізації проєкту NET4SENERGY передбачає ще багато заходів і дій, виконання яких, в перспективі, дозволить університетам-партнерам ефективно управляти енергетичними ресурсами та покращити енергоефективність у транскордонному регіоні. Надалі цю практику мають на меті поширювати й серед інших ЗВО. 

Додамо, що проєкт NET4SENERGY синергетичний з проєктом «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики»який впроваджується в ІФНТУНГ з червня 2020 року за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки*.

*USAID Проєкт енергетичної безпеки працює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством для підвищення енергетичної безпеки України, трансформації енергетичного сектору країни у сучасний, орієнтований на ринок та інтегрований з ЄС фактор зростання. Мета Проєкту - посилення енергетичної безпеки України через паралельні інвестиції у сектори електроенергії, газу, централізованого теплопостачання та відновлюваної енергії. Дізнатися про Проєкт більше можна на офіційній сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/usaidesp/

Українська