В добру путь!

 

Сьогодні на самостійний професійний шлях стали молоді магістри – випускники кафедр електроенергетики, електротехніки та електромеханіки, енергетичного менеджменту та технічної діагностики, геодезії та землеустрою, геотехногенної безпеки та геоінформатики  Інституту архітектури, будівництва та енергетики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. В актовій залі зібрались їхні наставники, родичі, друзі, аби привітати з отриманням дипломів про вищу освіту. Й слова «Гаудеамуса», що велично пролунав на урочистому зібранні, можна вважати його лейтмотивом:

«Хай живе Академія!
Хай живуть професори!
Хай живе кожен зокрема!
Хай живуть всі разом!
Хай завжди вони процвітають!»

Саме цього зичили нині випускники своїм викладачам і однокурсникам. Один із них, Мар’ян Новосільський, якого весь університет знає як володаря титулу «Містер ІФНТУНГ» (2017), дякує викладачам за те, що вкладали у своїх вихованців не лише знання, але й душу, і бажає їм якомога більше зацікавлених навчанням студентів. А друзям бажає підкорення омріяних вершин. Те, що їх досягнуть – впевнений, бо вже має досвід практичної роботи:

-Від третього курсу працював за фахом, відтак зрозумів, на чому варто робити наголос. Зараз навчаюсь у Кракові за програмою обміну нашого університету.  За тиждень їду захищати диплом. Можу сказати, що знання, які нам  дають, не так і відрізняються від тих, що пропонують викладачі в Академії гірничій у Кракові. А цей університет входить у топ-п’ятірку в Польщі. Тобто сміливо можна прирівняти ІФНТУНГ до одного з топових польських вищих навчальних закладів.

Подібні враження в Анастасії Гунчак. Добре пам’ятає, як хвилювалась, обираючи енергетичний менеджмент справою свого життя:

-Спочатку боялась, щоб навчання не виявилося нудним, щоб не виникло підстав думати, що це - неправильний шлях (такий переломний момент трапляється у багатьох на ІІ – ІІІ курсі). Але насправді було цікаво. Спеціальність перспективна, затребувана. Я би рекомендувала її опановувати й здобувати ступінь магістра.

Тепер студентські роки - це частинка мого життя, яку згадуватиму тільки позитивно. В групі я була одна дівчина, ще й староста. Попервах - складно, але зрештою прийшли й повага, й розуміння однокурсників - кожен із них став мені другом. Усім їм раджу працевлаштуватися саме за фахом:  так ми віддячимо нашим наставникам, які виховали нас спеціалістами. Викладачам хочеться подякувати  за їхню працю й побажати терпіння й розуміння щодо своїх студентів, а університету – процвітання.

Викладачі ж, попри святковий дух урочистостей, помітно сумують. Директор Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ, доц. Мазур М.П., каже:

-Радісно й водночас боляче, що сьогодні ви як студенти слухали «Гаудеамус» востаннє. Далі вже будете слухати як батьки, як чиїсь брати й сестри.  Пронесіть крізь життя свою життєрадісність, прогресивність. Завжди будьте молодими в душі й розумійте та підтримуйте студентів, коли самі досягнете вершин кар’єрного зростання, станете керівниками підприємств, бізнесменами. Залишайтеся в житті оптимістами!

Насправді підстав для оптимізму у сьогоднішніх випускників інституту достатньо. Найкращим – стелиться дорога в аспірантуру. Багатьох раді бачити роботодавці в Україні та поза її межами. І це не випадково. Проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, проф. Мандрик О. М., звертається до випускників:

- Ви мали можливість здобути дипломи європейських університетів. Але закликаю вас спробувати реалізувати себе в першу чергу на Батьківщині – в Україні. Держава зараз переживає нелегкі часи й потребує молодих кадрів, фахівців з новими знаннями, підходами. Саме тому в університеті була проведена процедура сприяння у працевлаштуванні. Хто з вас зумів отримати перше робоче місце, обов’язково скористайтеся цим. Хто ні – звертайтеся до нас: будемо сприяти, допомагати, чим тільки зможемо.  Закликаю вас завжди пишатися тим, що ви є випускниками ІФНТУНГ. В добру вам путь!

   

Українська