Відновлення енергії з ТПВ як фактор економічного розвитку та покращення екологічного стану

Тверді побутові відходи (ТПВ), які утворюються у великій кількості і не знаходять застосування, забруднюють навколишнє середовище і цим становлять серйозну екологічну проблему, наслідки якої помічає сьогодні кожен. Науковці це добре розуміють і бачать вирішення ситуації: сміття - це ресурс, який можна перетворити на джерело енергії!

Саме на відновлення енергії з ТПВ за допомогою технологій теплового перетворення спрямована діяльність провідних закладів вищої освіти транскордонного регіону в рамках міжнародного проєкту ENyMSW, у якому беруть участь науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Технічного університету Клуж-Напоки, Північний університетський Центр Бая-Маре (Румунія), Технічного університету Кошице (Словаччина).

Для всіх країн-членів проєкту питання відновлення енергії з ТПВ за допомогою термічної обробки є нагальною проблемою, однак кожен регіон має свої особливості, які слід враховувати. Тому проєктом передбачено обмін передовим досвідом поводження з ТПВ.  Так, представники проєктної робочої групи від ІФНТУНГ завідувач лабораторіями кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики, доцент Любомир Жовтуля та доцент кафедри екології Теодозія Яцишин разом із головним інженером ГО «Полігон ТПВ» Петром Данилюком і заступником директора ГО «Полігон ТПВ» Василем Поповичем перебували із робочим візитом в Бая-Маре (Румунія) та Пряшеві (Словаччина).

В рамках поїздки відбулися дискусії на тему поводження з ТПВ з представниками організацій, які реалізують менеджмент ТПВ у країнах-партнерах проєкту, зокрема: S. C. DRUSAL C. A. (компанія, яка працює у сфері переробки та утилізації відходів в Бая-Маре, Румунія), SA «Calex» (підприємство з переробки відходів поліетилену, Румунія), SMID (Комплексна система поводження з відходами в Марамуреші, Румунія), FECUPRAL (приватне підприємство у сфері утилізації комунальних та промислових відходів, Словаччина) та Technické služby mesta Prešov a.s. Окрім того, для представників проєктних груп організовано відвідування виробничих об'єктів цих компаній.

Повернувшись із робочої поїздки, експерти ІФНТУНГ відмітили комплексний підхід в системі поводження з відходами як в Румінії, так і в Словаччині. Зокрема, доцент Теодозія Яцишин відзначає: «Тут кожна ланка системи, починаючи від користувача, бере активну участь в цьому процесі. Підхід до поводження з ТПВ у цих країнах та, навіть, містах значно відрізняється як на законодавчому рівні, так і в управлінні на місцях, що залежить від розвитку промисловості, державної підтримки та свідомості місцевих жителів. Добре розвинена система роздільного сміттєзбирання дозволяє одержувати якісний ресурс для подальшого використання та зменшує об’єми накопичення відходів на полігоні. Свідоме відношення населення та добре налагоджені процеси муніципальних служб створюють основу для одержання широкого спектру ресурсів з ТПВ».

Науковці відзначають, що набутий досвід є надзвичайно цінним на шляху вдосконалення вітчизняної системи поводження з ТПВ.

Нагадаємо, що проєкт EnyMSW стартував 1 листопада та фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (HUSKROUA) 2014-2020.

Українська