Безпрецедентний прорив у співпраці між Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташіца та ІФНТУНГ

Підписано нову Угоду про співпрацю Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташіца (AGH), серед пріоритетів якої безкоштовна програма подвійних дипломів для магістрів та спільна польсько-українська наукова та інноваційна діяльність. Хоча вектори співпраці набагато ширші.

Підґрунтям для заміни підписаної вперше в 1994 та продовженої у 2010 році Угоди став новий польський Закон «Про вищу освіту», який виставив низку додаткових умов для іноземних студентів. З необхідністю внесення змін до різних угод та програм співпраці опинились всі українські ЗВО, які мають тісні зв’язки з польськими освітніми закладами. Тож, щоб забезпечити студентам ІФНТУНГ безперебійну участь у програмі подвійних дипломів, яка передбачає  одержання по завершенні навчання ступеню магістра як ІФНТУНГ, так і AGH, до Кракова вирушила делегація університету у складі першого проректора Олега Мандрика, директорів Інститутів – Олега Витязя (ІНГІ), Валерія Омельченка (ІПНТ), Любомира Романишина (ІІМ) , Мирослава Мазура (ІАБЕ). Упродовж двох днів візиту були проведені ефективні переговори, результатом яких стали підписані нові Угоди. Серед положень незмінним залишилось безкоштовне навчання в AGH наших студентів, для магістрантів Інституту нафтогазової інженерії та Інституту природничих наук і туризму угоди, які почнуть діяти з 1 вересня 2020 року, підписані на безстроковий термін.

«Університет першим серед українських ЗВО розробив та підписав нові Угоди з AGH, - не приховує задоволення перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик. - Це стало можливим частково тому, що наш університет є лідером за якісним та кількісним складом магістрантів. Ну й, звісно, наша швидка реакція, плідна робота з відділом співпраці за кордоном та проректором з питань освітнього процесу  AGH Войцехом Лужним, налаштованість на подальшу співпрацю ректора AGH Тадеуша Сломки, який, до слова, є почесним професором ІФНТУНГ. З новел Угоди – вимога від магістрантів знання польської мови (Сертифікат про рівень В 2) і високі рейтинги їхнього навчання. У планах ІФНТУНГ розширити спеціальності, внесені до програми подвійних дипломів».

В рамках візиту відбулась зустріч з деканом факультету Геології, геофізики та охорони навколишнього середовища AGH  Яцеком Матишкєвичем, на якій, зокрема, було обговорено можливості безоплатного публікування статей викладачами та науковцями ІФНТУНГ у факультетському журналі, який входить до бази Scopus та Web of Science. Більше того, наші вчені матимуться нагоду попрацювати експертами у редколегії журналу.

Висока результативність перемовин, підписання нової Угоди у стислі терміни з безпрецедентними перевагами для наших студентів – це без сумніву прорив у співпраці між Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташіца та університетом.

Українська