Аспіранти кафедри екології освоювали інноваційні лабораторії AGH

В рамках програми «Еразмус+» –  проекту освітнього і наукового співробітництва, що відкриває  науковцям, викладачам, аспірантам та докторантам Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу  можливості реалізації їхнього наукового потенціалу в рамках міжнародних проектів, що фінансуються Європейською Комісією, до Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташіца (AGH, Польща)  на стажування вирушило троє аспірантів кафедри екологіїХристина Караванович (науковий керівник – проф. Я. О. Адаменко), Ольга Сидоренко та Андрій Зельманович (науковий керівник – проф. О. М. Мандрик).

Відомо, що робота над дисертаційними дослідженнями, пов’язаними з проблемами дослідження якості води, повітря, ґрунтів, вимагає високочутливої техніки, нових підходів до оцінки їхньої якості. Тож аспіранти при зустрічі з деканами факультету геології, геофізики та охорони довкілля Я. Матушкєвичем та –  гірничої геодезії та інженерної екології С. Грушинським окреслили спектр завдань, над якими вони б хотіли попрацювати в  AGH. І завдяки куратору наших стажерів – інженеру відділу інформаційних систем Академії Анеті Напєрай, була добре налагоджена робота для реалізації завдань аспірантів. 

Наш науковий десант відвідав кілька надсучасних лабораторій та мав нагоду познайомитись з новими методиками очистки води, повітря, ґрунту польських колег. Серед новітніх лабораторій, які були у розпорядженні аспірантів ІФНТУНГ: буріння водних свердловин та фільтрації питної води; звуку; вентиляції робочих місць; мікробіології; геотермії; тампонажних розчинів; студентська лабораторія дослідження води. Як зазначають самі аспіранти, вони набули неоціненний досвід, який неодмінно використають у своїх дисертаційних дослідженнях.

Для українських аспірантів також була організована екскурсія Краковом, до містечка Вєлічка, а також до меморіального комплексу «Освєцім».

 

Українська