Анна Павліон: «Газовидобуток – одна з найбільш перспективних та інноваційних галузей в нашій країні»

У закладах вищої освіти України триває вступна кампанія. Саме їй присвячено проєкт «Старт у професії», що розгорнувся на сайті Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. В його рамках ми зустрічаємося з представниками провідних вітчизняних компаній-роботодавців, які розповідають абітурієнтам про те, як правильно вибрати перспективну професію, а студентам – про вимоги, що висуватимуться до них на ринку праці вже незабаром, і шляхи побудови успішної кар’єри.

Сьогодні пропонуємо читачам познайомитися з «ДТЕК Нафтогаз» — найбільшою в Україні приватною газовидобувною компанією. Впродовж 2019 року «ДТЕК Нафтогаз» видобув 1,66 млрд. куб. м природного газу, що на 0,66% перевищило обсяги видобутку попереднього року і стало новим рекордним показником як для компанії, так і для сектора приватного газовидобутку України. «ДТЕК Нафтогаз» масштабно впроваджує інновації в газовидобувній галузі, завдяки власному технологічному центру, та планує суттєво збільшити обсяги видобутку вже в найближчі роки.

Як одна з найбільших газовидобувних компаній країни оцінює кадровий потенціал галузі? Чи є кар’єрні перспективи у випускників вишів? Який зараз ринок праці у газовидобутку? Про все це та навіть більше – у інтерв’ю з Анною Павліон, в.о. керівника відділу з управління персоналом «ДТЕК Нафтогаз».

 

-Оскільки, ми представляємо єдиний в Україні університет нафтогазового профілю, то, насамперед, хотіли б довідатись, випускники яких спеціальностей ІФНТУНГ найбільше цікавлять ДТЕК Нафтогаз?

-Основу виробництва складають інженерні спеціальності – електромонтери, механіки, фахівці з автоматизації та метрології, спеціалісти з розробки родовищ і видобутку газу. Так, хороший технолог або фахівець із компресійного обладнання завжди цінується на ринку. Також серед затребуваних професій – геологи й буровики. Тобто ті, хто шукає поклади газу, і ті, хто бурить глибокі та складні свердловини. Є й більш вузькі напрями, на які є попит, наприклад, фахівець з 3D-моделювання родовищ.

-Які вимоги висуваються до кандидатів на оголошені вакансії? Що потрібно знати і вміти, аби стати частиною вашої команди?

-Кандидати, які хочуть влаштуватися на роботу в «ДТЕК Нафтогаз», проходять конкурсні випробування, під час яких перевіряються теоретичні знання, практичний досвід, володіння компетенціями, що важливі для успішної роботи. В кожної посади є свої вимоги, які ми зазначаємо під час оголошення вакансії. Для деяких посад важливий попередній досвід роботи, а деякі підходять для випускників без досвіду. Якщо кандидат підтверджує високий рівень володіння усіма необхідними компетенціями, ми запрошуємо його на роботу.

-На що слід звертати особливу увагу під час навчання, аби відповідати вимогам такого роботодавця, як «ДТЕК Нафтогаз»?

-Під час навчання, в першу чергу, треба звертати увагу на те, щоб отримати глибокі теоретичні знання, адже без теорії не може бути гарного спеціаліста у сфері газовидобутку. Також студентам треба бути якомога більш активними, брати участь у різноманітних студентських спілках, наприклад «Society of Petroleum Engineers». Під час такої соціальної активності студенти можуть розвинути свої soft skills – особистісні навички, які не менш важливі для працевлаштування, ніж теорія. Це лідерство, комунікація, вміння працювати в команді тощо. Звичайно, треба вчити іноземні мови – без цього зараз неможливо.

Окремо хочу зазначити важливість проходження виробничої практики влітку. Саме під час практики студенти можуть отримати досвід роботи із сучасним обладнанням, подивитись, як воно працює. Це дуже допоможе під час працевлаштування по закінченню навчального закладу.

-Скільки випускників ІФНТУНГ вже працює в компанії і на яких посадах?

-У «ДТЕК Нафтогаз» працює 47 випускників ІФНТУНГ – це 15% від кількості усіх співробітників компанії. Це випускники 1979 – 2019 років, які отримали освіту за різними спеціальностями: геологія, буріння свердловин, видобуток нафти й газу, автоматизація управління технологічними процесами, геофізичні методи пошуку й розробки корисних копалин, обладнання нафтових і газових промислів, експлуатація нафтових і газових свердловин, економіка підприємства. Майже в кожному відділі «ДТЕК Нафтогаз» можна знайти випускника ІФНТУНГ. Зараз вони займають різні посади, починаючи від обхідника до головного технолога, головного метролога, завідувача лабораторії, начальника відділу, керівника департаменту та директора.

-Як вони себе зарекомендували? Яким був їхній трудовий шлях?

-В «ДТЕК Нафтогаз» є багато історій успіху випускників ІФНТУНГ. Деякі з них зараз працюють вже на керівних посадах. Один із таких співробітників –  Володимир Руженський, який завершив навчання 2003 р. за  спеціальністю «Буріння». Він приєднався до компанії у липні 2014 р. на посаді менеджера відділу з буріння. Через рік був переведений на посаду начальника відділу з поточного та капітального ремонту свердловин. У 2019 р. Володимир отримав І місце у Конкурсі кращих співробітників «ДТЕК Нафтогаз» у номінації «Проєкт року» як менеджер проєкту буріння свердловини №72 Семиренківського родовища – у рекордно короткий строк. У серпні 2019 р. Володимира Руженського було призначено на посаду керівника департаменту з буріння «ДТЕК Нафтогаз».

Один з наших найдосвідченіших працівників-випускників ІФНТУНГ – Іван Гафич, який закінчив навчання у 1979 р. за спеціальністю «Геологія». Іван Петрович прийшов у компанію понад п’ять років тому на посаду головного геолога, а тепер працює директором з розвідки та перспективного розвитку «ДТЕК Нафтогаз».

-Які кар’єрні перспективи взагалі відкриваються перед новачками в «ДТЕК Нафтогаз»?

-Серед наших працівників-випускників ІФНТУНГ є багато тих, для кого «ДТЕК Нафтогаз» став першим місцем роботи. Вони починали з таких посад, як оператор товарний, слюсар, електромонтер та виросли в компанії до керівних посад.

Один із них – Володимир Орленко. Він розпочав свою кар’єру в компанії  із практики, потім працював слюсарем з ремонту технологічних установок. У 2018 р. Володимир переміг у конкурсі «Кращий у професії» та був переведений на посаду механіка Олефірівської УППГ, а зараз вже працює провідним інженером дотискної компресорної станції.

Юрій Мороз прийшов в компанію у 2015 р., відразу після випуску з університету, й упродовж двох років працював старшим оператором з видобутку нафти й газу. У 2017 р. його було переведено на посаду провідного інженера Центральної інженерно-технологічної служби, а незабаром призначено менеджером у Технологічному центрі – підрозділі, що займається впровадженням провідних технологій у сфері газовидобутку та співпрацює з багатьма міжнародними компаніями.

Є історії успіху також серед дівчат. Ольга Цикаляк, випускниця 2017 р. за спеціальністю «Геологія», приєдналася до нас вже понад два роки тому, відразу після завершення навчання, й успішно працює у відділі з моделювання родовищ. Вона сміливо опановує новітні  методи 3D-моделювання та працює з найсучаснішим геологічним програмним забезпеченням.

Тому «ДТЕК Нафтогаз» – ідеальна компанія для того, щоб розпочати свій кар’єрний шлях у газовидобутку, адже в нас є гарні перспективи як для новачків, так і для більш досвідчених фахівців.

-Які умови праці в компанії?

-Для «ДТЕК Нафтогаз» питання безпеки та комфорту праці є пріоритетним, адже люди — найбільша цінність компанії. Ми дбаємо про життя і здоров’я наших працівників, забезпечуємо їх засобами індивідуального захисту, що значно перевершують державні стандарти. В нас регулярно проводиться дослідження санітарно-гігієнічних факторів виробничого середовища, атестація робочих місць за умовами праці. Офісні приміщення обладнані зручними робочими місцями із сучасною офісною технікою та кімнатами для прийому їжі.

Велика увага приділяється навчанню та підвищенню рівня знань персоналу з питань безпеки праці. На період карантину виробничий персонал «ДТЕК Нафтогаз» для забезпечення безперервності процесу видобутку природного газу та мінімізації ризику поширення коронавірусної інфекції був переведений на спеціальний режим роботи з повною ізоляцією. Компанія забезпечила соціально-побутові умови для працівників в режимі ізоляції – місця для відпочинку, цілодобовий медичний супровід, триразове харчування. 

-Оплата праці - це стала сума чи вона залежить від особистих досягнень працівника в компанії?

-Щороку в «ДТЕК Нафтогаз» відбувається оцінювання діяльності: кожен працівник отримує оцінку як за виконання певних задач, так і за рівень розвитку корпоративних компетенцій, таких як командна робота, орієнтація на результат, системне мислення, організація діяльності та комунікація. В залежності від цього переглядається заробітна плата працівника та виплачується бонус. 

-Як у вас підтримують молодих спеціалістів?

-Кожного року ми пропонуємо випускникам профільних технічних вищих навчальних закладів пройти виробничу практику на наших об’єктах, після чого кращих запрошуємо на роботу.

Для молодих фахівців-випускників закладів вищої освіти додатково до нашого соціального пакету діє програма «Підйомні випускникам ВНЗ». Учасниками програми можуть стати наші співробітники, які працюють відповідно до отриманої спеціальності, мають диплом не нижче рівня бакалавр/спеціаліст та для яких «ДТЕК Нафтогаз» є першим місцем роботи після закінчення навчального закладу. Також умовою участі є працевлаштування не пізніше 12 місяців після отримання диплому та успішне проходження випробувального терміну.

Ми з великою відповідальністю ставимося до професійного та кар’єрного розвитку наших працівників. Це – складова  комплексної системи управління талантами. На початку року ми визначаємо цілі для кожного співробітника, потім слідкуємо за їх досягненням і наприкінці року оцінюємо результат. Також у нас сформований кадровий резерв, який дає можливість перспективним співробітникам претендувати на управлінські посади.

-Що входить в соціальний пакет співробітників?

-Ми розуміємо, що соціальний захист працівника є одним із основних чинників, що впливають на імідж роботодавця. Звісно, на всіх підприємствах ДТЕК заробітна плата виплачується відповідно до чинного законодавства і надаються інші пільги та гарантії, передбачені законодавством України.

Соціальний пакет наших працівників — це пільги, які роботодавець надає працівникам понад гарантії, передбачені законодавством. Серед складових нашого соціального пакету – навчання та підвищення кваліфікації, медичне страхування, доставка на роботу та з роботи й забезпечення безкоштовним харчуванням працівників дільниць із видобутку газу, додаткові оплачувані дні до відпустки відповідно до атестації робочого місця тощо.

Щоб підвищувати свій професійний рівень, співробітники часто беруть участь у профільних конференціях, навчальних семінарах. Велику увагу ми приділяємо розвитку корпоративної культури – проводимо різноманітні командоутворюючі та волонтерські заходи. А головне – даємо нашим співробітникам можливість зростати як професійно, так і особистісно, реалізовувати унікальні проєкти, переймати міжнародний досвід, працювати на сучасному обладнанні. Наші фахівці – це наш основний актив, завдяки якому ми стали лідером приватного газовидобутку України.

-Чому варто докласти зусиль і стати частиною вашої команди? Які перспективи галузі?

-Ще п’ять років тому найбільш популярними професіями серед вступників у заклади вищої освіти були економіка та правознавство. Зараз попит на цих спеціалістів падає, і дедалі більше цінуються інженери та технічні спеціалісти. Компанії конкурують за професіоналів з якісною технічною освітою.

Газовидобуток – одна з найбільш перспективних та інноваційних галузей в нашій країні. Україна – друга в Європі за запасами природного газу після Норвегії, й до того ж газовидобувники постійно знаходять нові поклади. Отож, запасів газу в Україні вистачить не на одне десятиріччя. Але ж ці поклади треба розробляти, впроваджувати нові технології, розвивати галузь. Для цього потрібні висококваліфіковані спеціалісти.

 

Українська